poniedziałek, 5 grudnia 2011

OPIEKANY CHLEBEK- tanio, szybko i pożywnie

Idealne danie dla zabieganych studentów, sportowców potrzebujących konkretnych kalorii po męczącym treningu oraz dla wszystkich chcących pozbyć się w wyśmienity sposób resztek z lodówki.



SKŁADNIKI (dla jednej dość głodnej osoby na małą patelnię):

- 2 KROMKI CHLEBA ( MOŻE BYĆ SUCHY)
-1 DUŻY PLASTER SZYNKI LUB KILKA MNIEJSZYCH;  MOŻE BYĆ TEŻ SALAMI LUB INNA WĘDLINA
- KILKA CIENKICH PLASTRÓW SERA ŻÓŁTEGO (NAJLEPIEJ GOUDA LUB CHEDDAR), MOŻE BYĆ TEŻ TARTY
-2 JAJKA
-SÓL I PIEPRZ
-MASŁO
-POMIDOR
-DODATKI:  KETCHUP, NATKA PIETRUSZKI


PRZYGOTOWANIE:

1.       2 KROMKI CHLEBA DUŻEJ LUB ŚREDNIEJ WIELKOŚCI WŁÓŹ DO TOSTERA, AŻ SIĘ SMAKOWICIE ZARUMIENIĄ

2.       DO SZKLANKI LUB MISECZKI WBIJ DWA JAJKA, DODAJ SCZYPTĘ SOLI I PIEPRZU, ROZBEŁTAJ WIDELCEM AŻ MASA UZYSKA JEDNOLITĄ KONSYSTENCJĘ

3.      NA PATELNI ROZGRZEJ BRYŁKĘ MASŁA, KIEDY SIĘ ROZTOPI, WLEJ NA PATELNIĘ MASĘ JAJECZNĄ, NA WIERZCH POŁÓŻ SZYNKĘ (NAJLEPIEJ ABY POKRYWAŁA CAŁĄ POWIERZCHNIĘ JAJKA), A NASTĘPNIE POKROJONE PLASTRY SERA (MOŻE BYĆ TEZ STARTY), NA SAMĄ GÓRĘ POŁÓŻ SPIECZONE KROMKI CHLEBA. SMAŻ NA ŚREDNIM OGNIU POD PRZYKRYWKĄ, AŻ ZOBCZYSZ, ŻE JAJKO CAŁKOWICIE SIĘ ŚCIEŁO, A SER SIĘ STOPIŁ (OKOŁO 2 MINUTY)

4.       PRZEWRACAJĄC PATELNIĘ DO GÓRY NOGAMI ZŁÓŻ POTRAWĘ NA OKRĄGŁY TALERZ. DO SMAKU MOŻESZ POLAĆ Z WIERZCHU KECZUPEM ORAZ UDEKOROWAĆ ŚWIEŻYMI POMIDORAMI W PLASTRACH ORAZ POSIEKANĄ NATKĄ PIETRUSZKI. 

SMACZNEGO!





 OCENA EKSPERTA:

Pod względem estetycznym, danie "Opiekany Chleb" prezentuje się niezmiernie zachęcająco. Po skosztowaniu fantastyczna eksplozja aromatu i smaku uderza degustatora, oblewając cudowną falą jego wnętrzności i wywołując na twarzy błogi uśmiech zadowolenia.
Danie to jest idealne do zaspokojenia ogromnego głodu po ciężkim treningu oraz uzupełnienia wszystkich niezbędnych składników diety: weglowodanów, protein, tłuszczów, witamin i minerałów.
Zadowoli ono tak wielbicieli dobrego swojskiego polskiego żarcia, jak i wykwintnych smakoszy. 
Polecam! Anna Morawska :* 





4 komentarze:

  1. super blog naprawdę miło się czyta! ekstra przepis juz go wypróbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę że la kucharz ma własną kozę doświadczalną

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego bloga! Dopiero dzięki niemu odnalazłem smak prawdziwego jedzenia! Ula, jesteś super! Będziemy czerpać stąd inspiracje, żeby posiłki przy Rydla stały się prawdziwą rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę że nie tylko ja jestem pod wielkim wrażeniem Twojej wspaniałej inicjatywy! Ekspert znany w całym świecie, świetny wybór! Czekam na więcej!

    OdpowiedzUsuń